"Chleb" z kasz - jaglanej i gryczanej (wegański, bezglutenowy)

Chleb czy nie chleb? Zrobiony bez mąki, z samych najzdrowszych kasz - jaglanej i gryczanej. W całości bezglutenowy. Skusicie się na kawałek?


Nie wiem, czy powinnam nazwać ten wypiek chlebem, choć w pewnym stopniu przypomina Changing Life Bread. Ten jednak jest zrobiony z samych kasz - gryczanej i jaglanej - z niewielkim dodatkiem ziaren. W 100 % wegański i bezglutenowy. W smaku jest pyszny, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków, choć ja go uwielbiam solo :). Świetna alternatywa na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na podwieczorek.

chleb z kasz bezglutenowy wegański blog roślinny
wegański, bezglutenowy
"Chleb" z kasz - jaglanej i gryczanej
(keksówka o dł. 28 cm)

- ok. 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 600 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka chia (można pominąć)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- do wysmarowania keksówki: olej roślinny
  1. Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki i za pomocą dłoni dokładnie łączę. 
  2. Gotową masę wkładam do keksówkę wysmarowanej olejem. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 50-60 min. 
  3. Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, odstawiam do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!

Komentarze

  1. Czy kasza gryczana ma być palona czy niepalona ? Jak najlepiej go przechowywać żeby nie spleśniał ? Bardzo fajny pomysł z tym chlebkiem, koniecznie wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam niepalonej, ale jeśli masz paloną, równie dobrze się sprawdzi. Najlepiej tak, jak chleb w papierze, w chłodnym miejscu. Ja zwykle kroję go na pół i część mrożę :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. ostatnio mam ochotę ciągle coś chrupać, dlatego takie chlebki tym bardziej mile widziane! a jeszcze lepiej, kiedy tak zdrowe i smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chlebek jest dość miękki, więc dosłownego chrupania nie będzie ;p ale za to zdrowo i smacznie tak ;p

      Usuń
  3. i własnie takie chleby mogę jeść codziennie!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chlebek dobrze nam znany :D Wcześniej był jaglany (z Twojego przepisu), później w wersji gryczanej a na końcu mix :D wszystkie smakują doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko ten chlebek - ma zmniejszoną ilość ziaren. Changing Life Bread jest pyszny, ale czasem "zbyt syty", chociaż tym też szybko można się najeść :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Niestety nie - olej kokosowy po ostudzeniu zachowuje się tak jak masło, inny olej będzie cały czas płynny

      Usuń
    2. czyli masło może być?

      Usuń
  6. 600 g ugotowanej kaszy , to ile suchej ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Olej dodajemy do chleba czy smarujemy nim blachę ?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaki olej moge jeszcze uzyc? Olej kokosowy i maslo odpada:-/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety żadnego - tylko olej kokosowy i masło mają taką właściwości, że tężeją po ostudzeniu. Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Dziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można czymś zastąpić siemię lniane? mam alergie na siemię w każdej postaci i ilości..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedynie mąką np. ziemniaczaną, gryczaną, jaglana :)

      Usuń
  11. Dziękuję za odpowiedź! Spróbuję z mąką jaglaną:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Po wymieszaniu składników nie trzeba odczekać jak w life changing bread?

    OdpowiedzUsuń
  13. Co zrobić aby chleb się nie rozklejał przy krojeniu? Wyszedł trochę "za luźny"
    ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostudziłaś/eś chleb? Jeśli tak to włóż na 1 h do lodówki, a następny razem dodaj 2 łyżki więcej siemienia lnianego :) Pozdrawiam!

      Usuń
  14. Nie przepadam za smakiem kaszy gryczanej :( czy mocno czuć jej smak w chlebie ? A może można ją czymś zastąpić ? Piękny chleb !!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Obejdzie się bez oleju i nasionami babki plesznik zamiast siemienia?

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie!!! Na pewno zrobię!!! Ciekawa tylko jestem jak wychodzi kaloryczność

    OdpowiedzUsuń
  17. Dzień dobry, czy kasza ma być ugotowana na sypko? Pozdrawiam :) P>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już nie mogę się doczekać, żeby spróbować tego chlebka! Jednak jeszcze bardziej jestem ciekawa co powiedzą na taką alternatywę moje chłopaki, wielbiciele pszennej buły z masłem ;)

      Usuń
    2. Oj z dziećmi i pszenną bułką możesz nie wygrać :p
      Ja bym na początek zrobiłabym im to http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/bezglutenowy-chlebek-jaglany.html Smakują wszystkim :D

      Usuń
  18. Czy można pominąć syrop klonowy lub czymś go zastąpić? Niestety u mnie cukier w praktycznie każdej postaci odpada (ewentualnie ksylitol).

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można chleb zrobić tylko z kaszy gryczanej? Mam Hashimoto i kaszy jaglanej powinnam
    unikać.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

instagram