"Chleb" z kasz - jaglanej i gryczanej (wegański, bezglutenowy)
Chleb czy nie chleb? Zrobiony bez mąki, z samych najzdrowszych kasz - jaglanej i gryczanej. W całości bezglutenowy. Skusicie się na kawałek?
Nie wiem, czy powinnam nazwać ten wypiek chlebem, choć w pewnym stopniu przypomina Changing Life Bread. Ten jednak jest zrobiony z samych kasz - gryczanej i jaglanej - z niewielkim dodatkiem ziaren. W 100 % wegański i bezglutenowy. W smaku jest pyszny, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dodatków, choć ja go uwielbiam solo :). Świetna alternatywa na drugie śniadanie do pracy, szkoły czy na podwieczorek.
wegański, bezglutenowy
- ok. 600 g ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 600 g ugotowanej kaszy gryczanej
- 3 łyżki sezamu
- 1 łyżka chia (można pominąć)
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżeczka syropu klonowego / syropu z agawy / miodu
- 1/2 łyżeczki ziaren czarnuszki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 10 łyżek mielonego siemienia lnianego
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego
- do wysmarowania keksówki: olej roślinny
- Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki i za pomocą dłoni dokładnie łączę.
- Gotową masę wkładam do keksówkę wysmarowanej olejem. Całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C na ok. 50-60 min.
- Upieczony chlebek wyjmuję z piekarnika, odstawiam do ostudzenia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Czy kasza gryczana ma być palona czy niepalona ? Jak najlepiej go przechowywać żeby nie spleśniał ? Bardzo fajny pomysł z tym chlebkiem, koniecznie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńJa używam niepalonej, ale jeśli masz paloną, równie dobrze się sprawdzi. Najlepiej tak, jak chleb w papierze, w chłodnym miejscu. Ja zwykle kroję go na pół i część mrożę :) Pozdrawiam!
Usuńostatnio mam ochotę ciągle coś chrupać, dlatego takie chlebki tym bardziej mile widziane! a jeszcze lepiej, kiedy tak zdrowe i smaczne :)
OdpowiedzUsuńChlebek jest dość miękki, więc dosłownego chrupania nie będzie ;p ale za to zdrowo i smacznie tak ;p
Usuńi własnie takie chleby mogę jeść codziennie!! :)
OdpowiedzUsuńChlebek dobrze nam znany :D Wcześniej był jaglany (z Twojego przepisu), później w wersji gryczanej a na końcu mix :D wszystkie smakują doskonale :)
OdpowiedzUsuńTylko ten chlebek - ma zmniejszoną ilość ziaren. Changing Life Bread jest pyszny, ale czasem "zbyt syty", chociaż tym też szybko można się najeść :)
Usuńczy można użyć innego oleju?
OdpowiedzUsuńNiestety nie - olej kokosowy po ostudzeniu zachowuje się tak jak masło, inny olej będzie cały czas płynny
Usuńczyli masło może być?
UsuńMoże :) pozdrawiam ciepło!
Usuń600 g ugotowanej kaszy , to ile suchej ?
OdpowiedzUsuńOk. 200-250 g suchej :) Pozdrawiam!
UsuńOlej dodajemy do chleba czy smarujemy nim blachę ?
OdpowiedzUsuńDodajemy do chleba :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJaki olej moge jeszcze uzyc? Olej kokosowy i maslo odpada:-/
OdpowiedzUsuńNiestety żadnego - tylko olej kokosowy i masło mają taką właściwości, że tężeją po ostudzeniu. Pozdrawiam!
UsuńDziekuje za odpowiedz! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzy można czymś zastąpić siemię lniane? mam alergie na siemię w każdej postaci i ilości..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJedynie mąką np. ziemniaczaną, gryczaną, jaglana :)
UsuńDziękuję za odpowiedź! Spróbuję z mąką jaglaną:)
OdpowiedzUsuńPo wymieszaniu składników nie trzeba odczekać jak w life changing bread?
OdpowiedzUsuńNie, nie trzeba :)
UsuńCo zrobić aby chleb się nie rozklejał przy krojeniu? Wyszedł trochę "za luźny"
OdpowiedzUsuń?
Ostudziłaś/eś chleb? Jeśli tak to włóż na 1 h do lodówki, a następny razem dodaj 2 łyżki więcej siemienia lnianego :) Pozdrawiam!
UsuńNie przepadam za smakiem kaszy gryczanej :( czy mocno czuć jej smak w chlebie ? A może można ją czymś zastąpić ? Piękny chleb !!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńObejdzie się bez oleju i nasionami babki plesznik zamiast siemienia?
OdpowiedzUsuńBez oleju nie.
UsuńZ babką bym spróbowała.
Wygląda pysznie!!! Na pewno zrobię!!! Ciekawa tylko jestem jak wychodzi kaloryczność
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy kasza ma być ugotowana na sypko? Pozdrawiam :) P>
OdpowiedzUsuńNajlepiej na sypko :)
UsuńJuż nie mogę się doczekać, żeby spróbować tego chlebka! Jednak jeszcze bardziej jestem ciekawa co powiedzą na taką alternatywę moje chłopaki, wielbiciele pszennej buły z masłem ;)
UsuńOj z dziećmi i pszenną bułką możesz nie wygrać :p
UsuńJa bym na początek zrobiłabym im to http://truetastehunters.blogspot.com/2014/04/bezglutenowy-chlebek-jaglany.html Smakują wszystkim :D
Czy można pominąć syrop klonowy lub czymś go zastąpić? Niestety u mnie cukier w praktycznie każdej postaci odpada (ewentualnie ksylitol).
OdpowiedzUsuńSpokojnie możesz dać 1 łyżeczkę ksylitolu :)
UsuńCzy można chleb zrobić tylko z kaszy gryczanej? Mam Hashimoto i kaszy jaglanej powinnam
OdpowiedzUsuńunikać.
Oczywiście możesz :)
Usuń