Migdałowiec ze śliwkami (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Wegański i bezglutenowy migdałowiec ze śliwkami. Ciasto tak mocno migdałowe, że już chyba bardziej być nie może. Cudownie aromatyczna masa orzechowa idealnie komponuje z lekko kwaskowatymi śliwkami, tworząc ciasto doskonałe.
Uwielbiam kulinarne eksperymenty! A jeszcze bardziej udane eksperymenty! Ach... to niecierpliwe oczekiwanie, czy to co wymyśliliśmy wyjdzie. Nie ukrywam, wiąże się to z ogromnym strachem o to, aby nasz eksperyment nie wylądował w śmietniku. Nie ma nic gorszego niż uczucie zmarnowania nie tylko produktów, ale i czasu, energii. Na szczęście, z przedstawianym Wam na blogu ciastem, wiążą się jedynie pozytywne emocje. To jedno z lepszych ciast, które ostatnio zrobiłam. Z całego serca polecam!
(śred. ok. 24 cm)
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 70 g ksylitolu
- 4 łyżki mleka roślinnego
- 200 g mąki gryczanej
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.
- Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.
- Spód i boki tortownicy wyklejam ciastem. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.
- Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
- 600 g umytych i wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 1 łyżka amaretto
- Do garnka wrzucam śliwki i ksylitol. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.
- Dodaję pozostałe składniki i gotuję już bez przykrycia ok. 30 min.
- Gotową masę śliwkową wykładam na upieczony, wystudzony spód.
Jeśli nie posiadacie śliwek możecie użyć dobrej jakości powideł śliwkowych.
masa migdałowa:
- 300 g migdałów (najlepiej blanszowanych)masa migdałowa:
- 7 łyżek syropu klonowegp
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 200 ml wody
- 4 łyżki mleka roślinnego
- Do miksera wrzucam: migdały, wodę, syrop klonowy, sól, mleko i wanilię. Wszystko miksuję na gładką masę.
- Dodaję mielone siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej mleka - musimy jednak uważać, bo masa lekko tężeje.
- Gotową masę wykładam na ułożoną na dnie ciasta masę śliwkową
- 7 śliwek
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka syropu klonowego
- Wypestkowane śliwki, przecięte na pół wrzucam na patelnię. Dodaję cynamon i syrop klonowy. Chwilkę smażę pod przykryciem, by śliwki zmiękły.
- Tak przygotowane śliwki układam skórą do dołu na masie migdałowej.
Tak przygotowane ciasta wkładam na min. 1 h (najlepiej na noc) do lodówki.
a pokażesz jak wygląda w środku? Bo brzmi bardzo apetycznie! Zapraszam też do mnie i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńniestety zdjecie ze srodkiem nie wyszlo, choc jesli się uda- sprobuje cos uratowac i wstawic :) pozdrawiam ciepło!
Usuńna samą myśl i widok tego ciasta ślinka cieknie, a co dopiero, gdy można poczuć ten smak! jest fantastyczne, gratuluję tak świetnego sukcesu, jest się z czego cieszyć! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-) musisz go zrobić, bo smak jest na prawdę fantastyczny :)
UsuńPycha!!! :3 Gratuluję i na pewno też się z nim z ciekawości zmierzę! ;)
OdpowiedzUsuń<3 daj,znać jak poszło :) pozdrawiam ciepło!
UsuńWygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuńObłęd! Ślinka cieknie na samą myśl o takim ciachu :)
OdpowiedzUsuńTak, przy takim ciachu się kalorii nie liczy (choć tu są tylko zdrowe kalorie ;p)
UsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńSamych udanych eksperymentów życzę :)
Dziękuję :) Ale to wszystko dzięki Wam, że czytacie moje przepisy i z nich korzystacie :) Tyle pozytywnej energii, że chce się iść i szukać dalej :)
UsuńCoś akurat dla mnie :D czy bardzo czuć migdały czyli charakterystyczny smak marcepanu? uwielbiam go z siostrą a teraz jest idealny czas patrząc na sklepowe półki obładowane marcepanowymi świątecznymi słodyczami :D
OdpowiedzUsuńprzepis oczywiście zapisuje :)
Oj bardzo czuć migdały - masa jest praktycznie samymi migdałami więc smakuje marcepanem :)
UsuńW jakiej ilości wody gotuje się śliwki?
OdpowiedzUsuńBez wody - na małym ogniu, pod przykryciem puszczą sok. Robimy je tak jak na konfiturę :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńBardzo dziękuję! :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy już pisałam, ale zrobione ! Uwielbiam Twoje słodkości:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :*
UsuńŚciskam!