Najlepszy wegański bananowiec z orzechami włoskimi
Proszono mnie o więcej słodyczy, więc zapraszam was na niezwykle słodką niedzielę :)
Bananowiec. Jedno z moich ulubionych ciast. Dziecinnie proste w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Można (a nawet trzeba!) upiec je dzień wcześniej, co zmniejsza nam ilość pracy w dniu przyjścia gości. Robiłam już wiele bananowców (przepis na jeden jest na blogu), ale ten położył wszystkie na łopatki. Odpowiednio słodki, baaaardzo bananowy, urzeka głębokością smaku i efektywnym wyglądem. Idealny nie tylko do popołudniowej herbaty, ale i na śniadanie. Do stworzenia przepisu zainspirował mnie bananowiec White Plate, który "zwegenanizowałam " i wzbogaciłam własnymi pomysłami. Nie grzesząc skromnością powiem, że wyszło cudo :)
Bananowiec. Jedno z moich ulubionych ciast. Dziecinnie proste w wykonaniu, a jednocześnie pyszne. Można (a nawet trzeba!) upiec je dzień wcześniej, co zmniejsza nam ilość pracy w dniu przyjścia gości. Robiłam już wiele bananowców (przepis na jeden jest na blogu), ale ten położył wszystkie na łopatki. Odpowiednio słodki, baaaardzo bananowy, urzeka głębokością smaku i efektywnym wyglądem. Idealny nie tylko do popołudniowej herbaty, ale i na śniadanie. Do stworzenia przepisu zainspirował mnie bananowiec White Plate, który "zwegenanizowałam " i wzbogaciłam własnymi pomysłami. Nie grzesząc skromnością powiem, że wyszło cudo :)
(keksówka o dł. ok. 21 cm)
- 4 bardzo dojrzałe banany
- 200 g suszonych daktyli
- 70 ml oleju kokosowego
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii
- 40 g miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 100 g mąki orkiszowej typ 2000*
- 80 g mąki orkiszowej typ 600 lub 700*
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- szczypta kardamonu
- 1 szklanka (ok. 100g) orzechów włoskich - uprażonych na suchej patelni i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 100 g brązowego cukru + 1 łyżeczka do posypania ciasta
- bułka tarta do posypania keksówki
- Do miseczki wrzucam siemię lniane, dodaję ciepłą wodę. Dokładnie mieszam i zostawiam na kilka minut.
- Do miksera wrzucam 3 banany, olej kokosowy, daktyle, cukier, pastę waniliową, miód, przyprawy i stworzone wcześniej "jajko lniane". Wszystko miksuję na gładką masę.
- Do masy dodaję proszek do pieczenia, sodę i mąkę. Wszystko ponownie dokładnie miksuję. Na koniec wrzucam orzechy i już ręcznie mieszam.
- Keksówkę smaruję olejem i posypuję bułką tartą. Przekładam do niej masę na ciasto.
- Banana obieram, kroję na pół, a następnie w długie plastry. Całość układam na wierzchu ciasta i posypuję cukrem.
- Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 1 i 1/2 h. Ciasto podczas pieczenia dosyć wolno rośnie. Należy pamiętać, by nie otwierać drzwiczek piekarnika, przynajmniej w początkowej fazie pieczenia, gdyż ciasto łatwo opada.
- Upieczone ciasto studzę w blaszce. Jak większość tego typu wypieków - najlepsze na drugi dzień.
Smacznego!
WSKAZÓWKI:
- Jeśli chcesz by chlebek był lżejszy, mniej zbity użyj tylko mąki orkiszowej typ 600 lub mąki pszennej.
Koniecznie zobacz także: Ciasto bananowe Sophie Dall w mojej wersji wegańskie
ale cudny! zazdroszczę ci takiego bananowca! szczególnie w tak leniwą niedzielę..! :)
OdpowiedzUsuń:) Niestety już go nie ma... ;p Jestem ciekawa, czy jakieś krasnoludki mam w domu, że wypieki tak szybko znikają ;p
Usuńjest genialny! uwielbiam bananowe ciasto za jego naturalną słodycz i uniwersalność, bo praktycznie oprócz obowiązkowych bananów można przygotować go na milion różnych wersji, ale z całą pewnością ta musi być jedną z najlepszych :)
OdpowiedzUsuń:) Bananowce rządzą :) Nie ukrywam, że banan w połączeniu z daktylami i orzechami włoskimi smakuje cudownie :) Polecam zrobić i się przekonać :)
UsuńWygląda cudnie :) raz na jakiś czas kuszę się na mąkę orkiszową więc kiedy ten czas nadejdzie wykorzystam ten przepis. Mimo, że bananów mam "powyżej uszu" mam wielką ochotę na ciasto/chlebek o takiej właśnie strukturze :D
OdpowiedzUsuńZawsze możesz użyć innej mąki, choć nie ukrywam, że ja akurat ją uwielbiam. Staram się jej używać wszędzie. Wiem, że zawiera gluten, ale pomimo tego orkisz należy do jednych z najzdrowszych zbóż. Jest niezwykle odporny, dlatego nawet w tej produkcji nieekologicznej używa się jak najmniej chemii.
UsuńBanany są nudne, ale bananowiec już nie, więc musisz koniecznie go zrobić ;p
Buziaki!
Właśnie ze względu na właściwości mąki orkiszowej używam jej czasem mimo glutenu :) ale również doceniam jej smak (moim zdaniem) lekko orzechowy :D
UsuńTak coś w tym jest - mąka orkiszowa ma również i dla mnie lekko orzechowy smak :)
UsuńWow, wow, wow! Moje smaki na 100% ;)
OdpowiedzUsuńTo się bardzo cieszę, że udało mi się trafić :)
UsuńObłęd!! Wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńMuszę sprawdzić, czy wyjdzie równie pięknie w wersji bez glutenu ;)
:) Spróbuj! Buziaki!
Usuń70 ml oleju to ile gram? czy chodzi 0 70 ml oleju po rozpuszczeniu?
OdpowiedzUsuńTak, 70 ml po rozpuszczeniu. Jest to ok. 70 g
Usuńczy chodzi o daktyle suszone?
OdpowiedzUsuńtak :)
UsuńDziękuję za odpowiedź, ciasto już w piekarniku :-)
Usuńten chlebek jest pyyyyszny, dzięki :)
OdpowiedzUsuń