Orkiszowe nachos
Dzisiaj wersja zdrowych domowych nachos, które są równie smaczne (a nawet lepsze ;p) niż te kupione w sklepie. Można je wykonać ze zwykłej mąki pszennej, jednak ja zdecydowanie polecam orkiszową.
(1 blaszka)
- 100 g mąki orkiszowej
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- Mąkę wrzucam do miski. Dodaję sól i dokładnie mieszam.
- W rondelku zagotowuję wodę z oliwą.
- Wlewam gorącą wodę do mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.
- Ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam moje nachosy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 min. Czas pieczenia zależy od tego, jak cienkie jest ciasto.
Świetny dodatek do guacamole :)
czy mozna zastapic maka kulurydziana w tych samych proporcjach? czy trzeba byloby ja polaczyc z jakas inna?
OdpowiedzUsuńMożna :) pasuje też gryczana :) Ja bym zrobiła 1:1
UsuńTo znaczy dałabyś samą kukurydzianą czy pomieszałabyś z gryczaną? bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam :)
UsuńTak albo tak. Obie mąki są do siebie podobne. Dla smaku wymieszałabym jednak. Dziwne, że nie przeglądnełeś/aś wcześniej bloga. Są na nim bezglutenowe nachosy http://truetastehunters.blogspot.com/2014/06/bezglutenowe-pikantne-nachos.html
UsuńPozdrawiam!