Smażone kluski jęczmienne w towarzystwie pesto pietruszkowego
Zazwyczaj kluski kojarzą się z pszenną, mało dietetyczną potrawą. Trochę wyobraźni i można jednak wyczarować zdrową i sycącą kluchę :)
Smażone kluski jęczmienne w towarzystwie pesto pietruszkowego
(2 spore porcje)
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
- oliwa do smażenia
- 1 porcja pesto pietruszkowego*
- świeża bazylia (można pominąć)
- świeża bazylia (można pominąć)
- Gotuję kaszę pęczak w 3 szklankach wody (na małym ogniu, pod przykryciem). Gdy kasza wchłonie cały płyn i zmięknie, wrzucam ją do malaksera, solę, pieprzę, dodaję oliwę z oliwek i miksuję na gładką masę. Masa nie musi być zupełnie gładka.
- Zwilżonymi dobrze dłońmi formuję kluski o średnicy ok. 4 cm.
- Kluski smażę na mocno rozgrzanej oliwie po 3-4 min na każdą ze stron. Gdy po obu stronach są rumiane, wrzucam je na talerz i podaję w towarzystwie pietruszkowego pesto. Dekoruję listkami świeżej bazylii.
*Pesto pietruszkowe
- pęczek natki pietruszki
- 1 obrany ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy
- ok. 35 g migdałów podprażonych na patelni
- 3 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie-weganie mogą użyć 2 łyżek startego parmezanu)
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju arganowego (można pominąć)
- sól, pieprz
- Do moździerza wkładam pietruszkę, lekko solę by zmiękła. Ucieram.
- Dodaję czosnek. Ponawiam czynność, czyli znowu ucieram.
- Do pietruszki i czosnku wrzucam podprażone wcześniej migdały. Ucieram, starając się, by migdały nie zamieniły się w miałki proszek (struktura lekko utłuczonych migdałów nada naszemu pesto charakteru, dlatego uważam, że blender nie zastąpi nam moździerzu).
- Do masy wlewam oliwę, olej arganowy, ocet balsamiczny, sok z cytryny, wrzucam płatki drożdżowe (ewentualnie parmezan). Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku. W razie, gdyby nasze pesto było zbyt gęste można dodać łyżkę oliwy.
Metoda dla "blenderowców", której jednak nie polecam - wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj.
Komentarze
Prześlij komentarz