Konfitura rabarbarowa z daktylami (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Ach...rabarbar... Czekamy na niego cały rok, a gdy już się pojawi, mija chwila i już go nie ma, dlatego korzystajmy z niego póki czas. Ja proponuję przepyszną konfiturę z rabarbaru z dodatkiem daktyli. Idealnie pasuję do chleba, naleśników, a także do wielu słodkich wypieków. Zapewniam, nie ma nic cudowniejszego niż w środku mroźnej zimy wyciągnąć słoik konfitury rabarbarowej, pełnej słońca i wiosennych wspomnień i spałaszować ją z drożdżową chałką. O wiele łatwiej dotrwać do marca...
(ok. 4 litrów)
- 4 kg rabarbaru
- sok z 6 bardzo soczystych lub z 8 mniej soczystych pomarańczy
- 700 g daktyli
- 300 g ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- Rabarbar obieram, kroję na mniejsze kawałki, wkładam do dużego garnka z grubym dnem, który stawiam na średnim gazie. Dodaję ksylitol, sok pomarańczowy, daktyle i cynamon.
- Gdy całość zacznie się mocno gotować zmniejszam ogień do minimum i gotuję kilka godzin do uzyskania konsystencji konfitury. Jeśli mamy więcej czasu podzielmy czas gotowania na dwa, a najlepiej trzy dni. Dzięki temu nasza konfitura uzyska jeszcze głębszy smak.
- Konfiturę przelewam do umytych i wyparzonych słoików i wekuję.
Smacznego!
Witam,
OdpowiedzUsuńmoże to głupie pytanie, ale czy daktyle w tym przepisie są świeże czy suszone?
Obojętnie ;)
Usuń