Migdałowy sernik jaglany (wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Mówiąc skromnie, jeden z moich najbardziej udanych wypieków. Własna receptura i trochę magii sprawiły, że sernik ten wyszedł niezwykle wilgotny, wyrośnięty, a smakiem zachwycał nie tylko wegan. Nawet babcia, nierozumiejąca mojej "dziwacznej diety", zjadła dodatkowy kawałek, nie komentując tym razem, że ona i tak woli serniki z prawdziwego sera :)
Migdałowy sernik jaglany
( tortownica o średnicy ok. 20 cm)
spód:
- 40 g oleju kokosowego
- 30 g ksylitolu
- 1 łyżka amaretto
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g zmielonych (wcześniej przyprażonych na patelni) migdałów
- szczypta soli
masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 łyżka amaretto
- 80 g mąki gryczanej
- 60 g zmielonych (wcześniej przyprażonych na patelni) migdałów
- szczypta soli
masa jaglana:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- 1 łyżka pasty waniliowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)
- 3 łyżki amaretto
- 3 łyżki amaretto
- 1 szklanka śmietanki kokosowej (ta gęsta część z puszki mleka kokosowego)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- duża szczypta sody
- ok. 1/3 szklanki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
- duża szczypta sody
- sok z 1 małej cytryny
do posypania: podprażone na patelni płatki migdałowe
do posypania: podprażone na patelni płatki migdałowe
- Nastawiam piekarnik na 200 st. C.
- Przed ugotowaniem, aby pozbyć się goryczki suchą kaszę przepłukuje wrzątkiem. Wodę odlewam.
- Kaszę jaglaną gotuję na miękko w mleku (ok. 30-40 min). Do gotującej się kaszy dodaję pastę waniliową, olej kokosowy, amaretto, płatki migdałowe i ksylitol.
- Gdy kasza się gotuję przygotowuję spód mojego "sernika". Rozpuszczam na patelni olej kokosowy. Zdejmuję patelnię z palnika, dodaję ksylitol oraz szczyptę soli. Czekam aż składniki się rozpuszczą. Gdy masa przestygnie dodaję ją do mieszaniny zmielonych migdałów, mąki i amaretto. Wszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę. Wyklejam nią spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam do piekarnika na ok. 15-20 min.
- Do ugotowanej kaszy dodaję sok z cytryny, szczyptę sody, 1/3 szklanki mleka roślinnego i mąkę ziemniaczaną. Wszystko blenduję na gładką masę.
- Schłodzoną śmietankę kokosową ubijam, dodaję do ostudzonej masy jaglanej i delikatnie mieszam.
- Wykładam masę na podpieczony spód. Wierzch ciasta posypuję podprażonymi płatkami migdałowymi. Piekę ok. 40-45 min w 180 st. C.
- Wystudzone ciasto wstawiam na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Ciasto zachowuje świeżość ok. 2-3 dni. Z dnia na dzień traci swoją wyjątkową wilgotność.
Zobacz także - Cytrynowy sernik jaglany
czym mogę zastąpić amaretto?karmię piersią więc nie mogę alkoholu
OdpowiedzUsuńAromatem migdałowym lub 3 łyżkami mielonych migdałów (najlepiej blanszowanych). Jeśli zastosujesz to drugie rozwiązanie, do masy jaglanej daj dodatkowo 3-4 łyżki mleka, bo migdały ją zagęszczą :) Jeśli nie chcesz koniecznie zrobić sernika jaglanego o migdałowym aromacie, możesz po prostu pominąć amaretto. Pozdrawiam ciepło!
UsuńWitam :) marzę o tym cieście! Ale nie mam jak zmielic migdaly na make, mogę po prostu drobno rozkruszyć migdaly w płatkach? Czy to nie zepsuje znacząco efektu?
OdpowiedzUsuńMówisz o migdałach w spodzie ciasta? Możesz je zmielić na make albo jeśli chcesz pozostaw je w odrobine większych kawałkach :) możesz także użyć płatków migdałowych i odrobine rozkruszyc je w moździerzu. Wszystko zależy od Twojej inwencji :) efektu nic nie popsuje :) Pozdrawiam ciepło!!
UsuńW takim razie dziś próbuje, dziękuję serdecznie, pozdrawiam!
UsuńZrobiłam i niestety masa serowa przez kaszę jaglana jest gorzka... co mogło pójść nie tak?
UsuńPrzepraszam, to moja wina, w przepisie nie podałam, że aby pozbyć się goryczki z kaszy przed gotowaniem zalewa ją się wrzątkiem, a potem z niego odsącza. A przecież niektórzy kaszę gotują 1. raz :( Jeszcze raz przepraszam i już poprawiam przepis :)
UsuńFajny przepis, ale nie jestem weganką - czy śmietanę kokosową mogę zastąpić zwykłą 36%?
OdpowiedzUsuńNie robiłam, ale wydaję mi się, że spokojnie możesz zastąpić śmietanę kokosową zwykła. Nie dodawaj już tej 1/3 szklanki mleka, aby ciasto nie było zbyt rzadkie :) Pozdrawiam ciepło!
Usuńna spód mogę zastosować po prostu mąkę migdałową? jeśli tak, to w jakiej ilości i co z podprażaniem?
OdpowiedzUsuńtyle gram , ile migdałów - mąka migdałowa t przecież rozdrobnione migdały :) podprażenie możesz odpuścić. Buziaki!
Usuńjak jest z proporcjami na spód, ile to w łyżkach/szklankach, wyszedł mi cienki i się przypalił po 15 min
OdpowiedzUsuńNiestety ja w mojej kuchni stosuję wagę bo jest dokładniejsza. A robiłaś w formie 20 cm? :)
UsuńCiasto wyszło dobre, poza spodem, nie lubię tego gryczanego smaku. Na jaką mąkę mogę zamienić gryczaną?
OdpowiedzUsuńNa każdą inną, pyszny jest z m, orkiszową :) Pozdrawiam!
UsuńWitam z reguły mleka kokosowe z puszki to straszne świństwo. Jakiego konkretnie mleka uzywasz, albo czym mozna je zastąpić?
OdpowiedzUsuńNiczym :D Musisz wybrać inny przepis. Ja używam terrasana. Pozdrawiam.
UsuńWitam, czy mogę zrobić to ciasto bez spodu? Tak jak robi się niektóre serniki?
OdpowiedzUsuńP.S. Kupiłam Twoją książkę - świetna, gratuluję. Jestem fanką kuchni wegańskiej. Niestety z powodu Hashimoto nie mogę zrezygnować z mięsa (wizyty u 3 endokrynologów i 3 różnych dietetyków - wszyscy mówią jednym głosem). Ale postanowiłam przez miesiąc spróbować. Może to ściema;) A może mój organizm odpowie pozytywnie?
pozdrawiam:)
Polecam Ci dietetyczkę Katarzynę Krych z Poznania :)
UsuńTak, można to ciasto upiec bez spodu
Trzymaj się ciepło!
Ina