Chrupki chlebek skandynawski (wegańskie)
Ostatnio szukałam czegoś idealnego do guacamole. Na myśl przychodziło mi coś chrupiącego, a jednocześnie zdrowego, o lekko słonym smaku. Coś podobnego do krakersów z siemienia lnianego, które jakiś czas temu jadłam w jednej z wegańskich knajp. Gdy przeszukiwałam internet, na blogu Moje wypieki wpadł mi w ręce przepis na chrupki chlebek skandynawski. To było to! Idealne do wszelkiego rodzajów past lub jako przekąska między posiłkami. Pyszne, a jakie proste w wykonaniu...
Chrupki chlebek skandynawski
(1 blaszka)
- 100 g płatków owsianych- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g ziaren słonecznika
- 25 g ziaren siemienia lnianego
- 25 g ziaren sezamu
- 180ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
- Nastawiam piekarnik na 170 st. C.
- W naczyniu mieszam wszystkie składniki. Odstawiam na 15 min.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i rozsmarowuję na niej masę na chlebki (grubość ok. 3 mm). Wyrównuję i oprószam ziarnami sezamu.
- Wstawiam do piekarnika na ok. 1 h. Po 10 min pieczenia wyciągam blaszkę i ostrym nożem przecinam ciasto na mniejsze kromki. Z powrotem wstawiam do piekarnika. Ważne by podczas pieczenia 2 lub 3 razy uchylić drzwiczki piekarnika na ok. 5 min, by uwolnić parę wodną.
- Gdy chlebek jest gotowy, wyciągam go z piekarnika i jeszcze ciepły kroję wzdłuż wyznaczonych wcześniej linii. Pokrojony pozostawiam do wystygnięcia.
Chlebek można przechowywać w szczelnym pojemniku przez ok. tydzień.
Komentarze
Prześlij komentarz