Roślinny comfort food na jesień - ebook z 55 roślinnymi przepisami
Comfort food to pojęcie, które, jak wiele trendów gastronomicznych, przywędrowało do Polski z Zachodu. Tłumacząc dosłownie, oznacza ‘żywność komfortową’ czyli jedzenie przynoszące ukojenie dla ducha i ciała. Jedzenie to przywołuje dobre samopoczucie, uśmiech na twarzy i miłe wspomnienia. Często jest związane z kuchnią domową oraz potrawami, które przygotujemy w mig i to z zaledwie kilku składników.
Mój comfort food to dania, które dosłownie dają szczęście. Są one zdrowe, pyszne, nieskomplikowane i bazują na produktach sezonowych. Wypełniają brzuch składnikami, które w pozytywny sposób oddziaływają zarówno na umysł i ciało. Moim daniom daleko do dań comfort food zalewających sieć – ciężkostrawnych, tłustych i pełnych cukru.
Żadna wersja „żywności komfortowej” nie jest zła. Każdemu człowiekowi inny rodzaj jedzenia przynosi uśmiech na twarzy i to nasza wersja comfort food jest dla na nas idealna. Dziś poznasz moją. Weź z niej tyle ile będziesz chciał/a tworząc swój indywidualny obraz jedzenia, które wywoła uśmiech na Twojej twarzy.
- Owsianka pieczona ze śliwkami, borówkami amerykańskimi i pestkami dyni
- Pasta z pieczonej marchewki i harissy
- Dyniowe placuszki gryczane z sosem pomarańczowo-orzechowym
- Bananowe tosty francuskie z figami
- Placuszki jaglane z karmelizowanymi jabłkami
- Ser z ziemniaka
- Owsianka z bananem, karmelem daktylowym i masłem orzechowym
- Omlet z ciecierzycy z kurkami, chili i pomidorkami koktajlowymi
- Kasza gryczana ze śliwkami, bananem i figami
- Placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków z pieczarkami
- Krem z pieczonej dyni Hokkaido podany z figami i orzechami laskowymi
- Farinata z bakłażanem i pomidorem
- Krem z pieczonego kalafiora z salsą z natki pietruszki
- Sałatka z dynią, kaszą gryczaną, karmelizowanymi śliwkami i pestkami dyni
- Sałatka z kaszy gryczanej, karmelizowanych gruszek, buraków i orzechów włoskich
- Jogurt kokosowy podany z karmelizowaną cebulą i pesto bazyliowo-dyniowym
- Zapiekany bakłażan pod “serową” pierzynką
- Pieczone warzywa z ciecierzycą
- Pyzy ziemniaczane z sosem z pieczonej czerwonej papryki
- Zapiekanka z porów i batatów
- Gnocchi podane z fasolą, pieczarkami i pomidorkami w sosie orzechowym
- Sałatka z pieczoną dynią, prażoną ciecierzycą, figami i pomidorem
- Potrawka z ciecierzycy, bakłażana i szpinaku
- Makaron z sosem z pieczonej żółtej papryki, pestkami dyni i natką pietruszki
- Ciecierzyca w sosie pomidorowym z papryką i kurkami
- Papryka faszerowana komosą ryżową i pomidorkami koktajlowymi
- Orientalne tofu z brokułem
- Fasola z suszonymi pomidorami i pietruszką
- Pieczony bakłażan faszerowany orientalną kaszą jaglaną z marchewką
- Bakłażan w sosie słodko kwaśnym
- Czerwona soczewica z pomidorkami koktajlowymi i oliwkami
- Ciecierzyca z pomidorkami koktajlowymi i dynią
- Galette z wegańskim sosem śmietanowo-serowym i burakami
- Pęczotto grzybowe z dynią i jarmużem
- Kopytka marchewkowe
- Pakora z kalafiora z jogurtowo-kolendrowym sosem
- Tofu w sosie curry z bakłażanem i mango
- Placuszki z czerwonej soczewicy i cukinii
- Gryczotto z pomidorami i kurkami
- Orientalna czerwona soczewica z pieczoną dynią
- Zapiekana kasza gryczana z grzybami pod dyniową pierzynką
- Pieczony kalafior z sosem sezamowym, granatem i kolendrą
- Risotto z sosem z kalafiora i smażonym kalafiorem
- Placuszki z marchewki podane z salsą śliwkową
- Stek z kalafiora podany z ciecierzycą smażoną z pomidorem, papryką i szpinakiem
- Kopytka z ciecierzycy z sosem pieczeniowym
- Pieczony bakłażan z czerwoną soczewicą, suszonymi pomidorami i orzeszkami ziemnymi
- Ciasto z musem dyniowym i kruszonką
- Chlebek bananowy z czekoladą i orzechami włoskimi
- Brownie z kaszy jaglanej z karmelem daktylowym
- Szarlotka
- Pieczone jabłka z jaglanym budyniem o smaku mango
- Babeczki ryżowe z musem malinowym
- Batoniki owsiane z jabłkiem
- Chałwowe ciasteczka z batata
Komentarze
Prześlij komentarz