Domowe mleko migdałowe
Domowe mleko migdałowe, idealne do kawy, owsianki czy porannej granoli. Wzbogaca potrawy o wyjątkowy, niesamowity, lekko słodki, orzechowy smak. Dla mnie niezastąpione w wegańskiej kuchni. :)
Uwielbiam mleko migdałowe. Szczególnie lubię je pić z poranną kawą orkiszową. Zwykle w domu mam tyle kulinarnej pracy (potrawy na blog, domowa produkcja jogurtu, kefiru, granole, pasty, chleby itp itd), że na robienie własnego mleka roślinnego szkoda mi czasu. Tym bardziej, że znalazłam w sklepie takie bez dodatku chemii, składające się zaledwie z 3 składników (woda, migdały i odrobina oleju do konserwacji). Jest ekologiczne i smaczne, choć nie ukrywam, że nic nie dorówna domowemu mleku roślinnemu. Te robione samemu jest pyszne, niezwykle głębokie w smaku, dlatego czasem wynagradzam sobie moją kulinarną pracę i robię sobie przyjemność w postaci właśnie domowego mleka migdałowego. Kawa czy jaglanka z nim potrafi poprawić humor na cały dzień.
(1 litr)
- woda
- ściereczka lniana lub specjalny worek do odcedzania mleka
- ewentualnie dodatki: miód (w wersji wegańskiej syrop klonowy), pasta waniliowa bądź ekstrakt waniliowy, sól himalajska
- Migdały zalewam wodą z kranu i pozostawiam na całą noc.
- Drugiego dnia migdały odcedzam i umieszczam w blenderze. Zalewam je 4 szklankami przegotowanej, ostudzonej wody. Całość miksuję.
- Jeśli używam ściereczki, układam ją na sitku (położonym na misce) i bardzo powoli przelewam przez nią mleko. Gdy już całe mleko przeleci, trzymając za narożniki zamykam ściereczkę, ściągam ją z sitka i bardzo mocno ściskam (nad miską), by dokładnie odcedzić orzechy. Najlepiej jednak użyć worka do odcedzania mleka. Nie jest drogi, a jeśli będziemy o niego dbać, posłuży nam na lata. Umieszczam worek w misce. Otwieram go i wlewam do niego wodę z migdałami. Zamykam i mocno ściskam. Całe mleko przeleci do miski, a zbędna pulpa migdałowa pozostanie w środku. Jest to najlepszy sposób, by jak najdokładniej odcedzić orzechy.
- Gotowe mleko migdałowe przelewam do słoika i wkładam do lodówki (może tam stać maksymalnie 2 dni).
- Przed użyciem potrząsam słoikiem. Czasem do mleka migdałowego dodaję 1 łyżkę miodu (weganie mogą użyć syropu klonowego), odrobinę pasty waniliowej i szczyptę soli himalajskiej. Jest jeszcze zdrowiej i jeszcze pyszniej.
Smacznego!
Często robię domowe mleka. Dzisiaj robiłam z nerkowców, ale najczęściej robię owsiane, bo najtańsze. Migdałowe robiłam, ale nie ukrywam, że migdały są dość drogie i czasem żal mi wykorzystywać orzechy do mlek. Jednak takich domowych nie pobije żadne sklepowe ;)
OdpowiedzUsuńTak, niestety orzechy są drogie. W dodatku wczoraj w sklepie ekologicznym słyszałam, że ceny migdałów będą szły do góry :( Eh... ja owsiane również bardzo lubię :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńPrzecież te orzechy można wykorzystać jako dodatek do ciasta czy placków:)
UsuńKiedyś próbowałyśmy zrobić tzn. nasza młodsza siostra podjęła się tej próby i się jej rozwarstwiło, generalnie nie wyszło :/ Trochę się zraziłyśmy, jednak nie wykluczamy, że podejmiemy znów to wyzwanie :)
OdpowiedzUsuńCzasem kupujemy je, ale tak szczerzę to najbardziej smakuje nam ryżowe :)
Ryżowe jest chyba najbardziej neutralne w smaku :) Co do mleka, rozwarstwiło się od razu czy po trzymaniu w lodówce? Bo to mleko ma to do siebie (jak każde domowe), że po chwilowym staniu się rozwarstwia, ale wystarczy wstrząsnąć i jest ok :)
UsuńRyżowe jest chyba najbardziej neutralne w smaku :) Co do mleka, rozwarstwiło się od razu czy po trzymaniu w lodówce? Bo to mleko ma to do siebie (jak każde domowe), że po chwilowym staniu się rozwarstwia, ale wystarczy wstrząsnąć i jest ok :)
UsuńPrawie w ogóle nie chciało tworzyć się coś na kształt napoju. Nie do końca wiemy jak było robione ale siostra twierdzi, że zrobiła wszystko poprawnie :)
UsuńHmmm...to jak też nie wiem, co poszło nie tak :(
UsuńZrobiłam ostatnio owsiane z laską wanilii i wyszło całkiem smaczne mniam. I tak ładnie wyglądało w butelce, jak mleko od mleczarza z dawnych czasów ;) Nie wiem, czy skuszę się na migdałowe ale kto wie, kto wie...Tym bardziej, że coraz mocniej myślę o całkowitej eliminacji krowiego.
OdpowiedzUsuńOwsiane...mniam! Ale migdałowe przebija wszystkie, nawet krowie ;p - musisz spróbować :) Pozdrawiam ciepło!
UsuńZe wszystkich roślinnych migdałowe lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że nie jestem jedyna :D Pozdrawiam!!!
Usuńmoje ulubione mleko to migdałowe właśnie i owsiane - zdecydowanie warto zrobić domowe :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie piłam mleka z orzechów, jak na razie najbardziej zasmakowało mi ryżowe :D
OdpowiedzUsuńOj to namawiam Cię na mleko migdałowe :) Zakochasz się! Pozdrawiam! :*
Usuńtakie domowe mleko najlepsze!
OdpowiedzUsuńKochana, napisz proszę gdzie kupiłaś swój szklany pojemnik na mleko? Dokładnie takiego samego szukam i nie umiem znaleźć... Napisz też proszę też jaki jest jego koszt? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Oj niestety nie potrafię Ci powiedzieć, bo dostałam go w prezencie :( Ale wiem.... jest śliczny :)
UsuńBuziaki!