Tak po prostu - precle

NOWA STRONA

Wpadaj na mój kanał na You Tube!

Precle zrobiłam specjalnie dla mamy mojej drugiej połówki, która uwielbia białe, proste pieczywo. Nie ukrywam, że zazwyczaj mam tremę, gotując dla kogoś dla mnie ważnego i wyjątkowego. Zwykle gdy się bardzo staram i zależy mi by wszystko poszło z planem, cały świat się sprzysięga przeciw mnie i nawet ze znanego mi dobrze, wielokrotnie wykonanego przepisu wychodzi klapa. Na szczęście tym razem boska siła była dla mnie łaskawa i precle wyszły pyszne. Przepis zaczerpnęłam z bloga White plate, jednak moje precle są w 100 % wegańskie. Jak mówi autorka bloga, oryginalny przepis pochodzi od Richarda Bertineta. 



Precle
(6-8 porcji)

Dzień 1.
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 250 g mąki pszennej typ 500 lub 550 - ja wybrałam ekologiczną
- 5 g soli
- 175 g wody
  1. Wszystkie składniki umieszczam w misce i dokładnie mieszam. 
  2. Całość pozostawiam przykrytą bawełnianą ściereczką, w ciepłym miejscu, bez przeciągów na ok. 6 -12 h.
Dzień 2.
- 150 g mąki pszennej typ 500 lub 550
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 7 g drobnego cukru
- 5 g soli
- 50 ml mleka roślinnego - u mnie owsiane
- 25 g płynnego oleju kokosowego
- 70 ml wody

- do posypania precli: mak 
  1. Wszystkie składniki dodaję do zaczynu z poprzedniego dnia i zagniatam ciasto. Przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na ok. 1- 1 i 1/2 h.
  2. Ciasto dzielę na porcje (6 lub 8) i z każdej formuję wałek długości ok. 30 cm. Formuję rogale - roluję wałek w kształt serca, a potem zwijam oba końce ciasta i delikatnie przyklejam je do wierzchu precla.
  3. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam precle, zachowując kilka cm odległości (precle jeszcze urosną). Tak przygotowane precle przykrywam ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na ok. 1 h.
  4. W czasie rośnięcia precli nagrzewam piekarnik do 250 st. C (najlepiej opcja góra-dół).
  5. Wyrośnięte precle lekko wysmaruje wodą i posypuję makiem - można zamiast maku użyć sezamu, soli morskiej, kminku, czarnuszki itd.
  6. Wstawiam precle do piekarnika i zmniejszam temperaturę do 230 st. C i piekę ok. 20 min (precle muszą się pięknie zarumienić).
  7. Upieczone studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!





Komentarze

  1. Taki ciepły precelek bardzo kusi :) Przyznamy się bez bicia, że jeszcze nigdy nie jadłyśmy takiego wypieku ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ach..to musicie je zrobić! Są niezwykle proste w wykonaniu. nie trzeba ich tak zawijać ja ja - można zrobić własnego wykonania plecionkę ;p

      Usuń

Prześlij komentarz

instagram