Orientalna sałatka z modrą kapustą i mango
Od zawsze modra kapusta kojarzyła mi się z nudą. Była uosobieniem kuchni na jakiej się wychowałam, a która nieszczególnie przypadała moim smakowym gustom. Postanowiłam zmienić to i zaprzyjaźnić się z tym niedocenianym przeze mnie warzywem. Może przełamiemy rutynę i zrobimy modrą kapustą w stylu orientalnym? Pomysł ten okazał się nie tylko świetny (skromnością nie grzeszę ;p) ale i pyszny. Jedliśmy aż nam się uszy trzęsły. Może i wam zasmakuje..?
(2-3 porcje)
- 1/3 modrej kapusty
- 1 mango
- garść orzechów włoskich
- kilka listków pietruszki
- 1 porcja sosu orientalnego*
- świeżo zmielony pieprz
- Modrą kapustę kroję w drobne piórka. Następnie wrzucam ją do sosu orientalnego* i dokładnie mieszam.
- Kapustę przekładam na talerz. Układam na niej pokrojone w kostkę mango, uprażone na patelni orzechy włoski oraz listki pietruszki. Całość doprawiam świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
- 3 łyżki sosu tamari (lub innego sosu sojowego)
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 1 i 1/2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej - syrop z agawy)
- 1 i 1/2 łyżki octu ryżowego
- kilka kropelek soku z limonki
- skórka otarta z 1 limonki
- 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 2 małe dymki bardzo drobno pokrojone
- drobno pokrojony kawałek papryczki chilli (ok. 1 cm)
- Wszystkie składniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam.
Uwielbiam ta surowkę! Dziękuje bardzo za przepis. Super zarówno sama jak i do mięska dla gości.
OdpowiedzUsuń