Najprostsza sałatka z bobu (wegańska, bezglutenowa)
Obecna pora roku dostarcza nam wszelkiego rodzaju pyszności. Czasem jednak mnogość kolorów, zapachów, smaków sprawia, że w głowie pojawia się pustka. Myślałam, że to uczucie jest mi obce, jednak ostatnio i mnie ono spotkało. Zazwyczaj mam tysiące pomysłów na kolacje i czasem żałuję, że jest nas tylko dwoje i to dwoje z dość małymi żołądkami. Ja bym mogła nie wychodzić z kuchni. Czasem muszę się wręcz pilnować, by znów czegoś nowego nie upichcić. Chyba nie ma czegoś takiego jak wypiekoholizm czy kuchniocholizm (?). A szkoda, bo z dumą i satysfakcją powiedziałabym, że jestem wypiekoholiczką. :) Czasem jednak i moja kulinarna energia się wyczerpuję. Muszę wtedy odpocząć, naładować akumulatory, jednak i wtedy musimy coś jeść. Wymyślam wtedy nieskomplikowane, kilku-składnikowe sałatki. Dziś proponuję jedną z nich. Nie wymaga ona wiele pracy, a zadowoli każde, najbardziej wybredne kubki smakowe.
wegańska, bezglutenowa
Najprostsza sałatka z bobu
(2 duże lub 4 małe porcje)
- ok. 500 g surowego bobu
- 1 opakowanie rukoli - ok. 250 g
- 1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę
- garść świeżych listków mięty
- garść świeżych listków kolendry
- 1 porcja klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina*
- do posypania: uprażone na patelni orzeszki Pini
- Umyty bób gotuję w wodzie do miękkości (ok. 10 min). Należy pamiętać, że wrzucamy go do zimnej wody i gotujemy pod przykryciem. Ugotowany bób odcedzam na sitku, przelewam zimną wodą, pozostawiam do ostygnięcia i obieram.
- Do przygotowanego w dużej misce klasycznego sosu vinegrette z dodatkiem białego wina* wrzucam posiekaną miętę, kolendrę, rukolę, obrany bób, pokrojone w kostkę awokado. Wszystko dokładnie mieszam.
- Wykładam moją sałatkę na talerze i posypuję uprażonymi orzeszkami Pini
Smacznego!
*Klasyczny sos vinegrette z dodatkiem białego wina
- 1 łyżka octu winnego
- 1-2 łyżki białego wina
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Komentarze
Prześlij komentarz