Pikantne nachos (wegańskie, bezglutenowe)
Co powiecie dziś na nową wersję nachos? Tym razem w wersji bezglutenowej. Idealne na sobotnią telewizyjno-kanapową przegryzkę :) Ja osobiście uwielbiam je w połączeniu z guacamole.
Bezglutenowe wegańskie
Pikantne nachos
(1 blaszka)
- 100 g mąki gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- 80 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili (jeśli chcecie uzyskać bardzie pikantną wersję użyjcie więcej)
- Mąkę wrzucam do miski. Dodaję sól i przyprawy. Dokładnie mieszam.
- W rondelku zagotowuję wodę z oliwą.
- Wlewam gorącą wodę do mąki i dokładnie mieszam. Gdy już składniki się lekko połączą i ciasto nie parzy dłoni, zagniatam je ręcznie do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto odstawiam na ok. 10 min.
- Ciasto wykładam na oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowuję. Wykrawam trójkąty, które wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam moje nachosy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 10-15 min. Czas pieczenia zależy od tego, jak cienkie jest ciasto.
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńAle dlaczego nie mogę go sobie zapisać w notatkach? Nie rozumiem :(
Niestety nie wiem :( Może dlatego, że mam zablokowaną funkcję kopiowania zawartości strony (?). Naciśnij przycisk "print", który jest pod przepisem i stamtąd skopiuj :) powinno zadziałać :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńNachosy są super! :) Nie wyszło ich zbyt dużo ale wystarczyło aby się nimi nacieszyć :) Myślę, że następnym razem na słodko z cynamonem też się sprawdzą :D
OdpowiedzUsuńSuper! Na słodko zapewne też będą pyszne ;) Pozdrawiam ciepło!
Usuńfajny przepis, ostatnio złapałam w sklepie nachosy ale okazało się, że mimo mąki kukurydzianej mają glutka:(
OdpowiedzUsuńa tę mąkę gryczaną mogę zamienić na kukurydzianą?
Możesz :)
UsuńNo niestety, bardzo trudno o produkty gotowe, w 100 % bezglutenowe :(
Pozdrawiam!
Czy mąka z ciecierzycy też się nada?
OdpowiedzUsuńNada, ale może zdominować smakiem
UsuńWłaśnie robię i nie mogę doczekać się efektu :)
OdpowiedzUsuń