Zielone szparagi w towarzystwie kaszy jaglanej (wegańskie, bezglutenowe)
Co dzisiaj? Będąc niezwykle oryginalną, ponownie skupię się na kaszy jaglanej. Dzisiaj w wersji wiosennej, w towarzystwie zielonych szparagów, które uwielbiam. Idealna, smakowita porcja zdrowia na wiosenny wieczór.
(2 porcje)
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/4 kostki ekologicznego bulionu warzywnego
- 1 pęczek zielonych szparagów (ok. 500 g)
- ok. 10 suszonych pomidorów w zalewie
- 2 łyżki podprażonych na patelni orzeszków Pini
- 1 łyżka posiekanej mięty
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki kaparów
- garść rukoli
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- olej arganowy (można zastąpić np. olejem lnianym, rzepakowym lub oliwą z oliwek)
- Kaszę gotuję do miękkości w bulionie warzywnym ok. 20 min. (Można ją także ugotować w osolonej wodzie.)
- Szparagi myję, pozbawiam końcówek i kroję na mniejsze kawałki. Całość smażę na rumiano na rozgrzanej patelni. Szparagi mają być miękkie, ale delikatnie chrupkie. Mogą się w niektórych miejscach lekko przypalić - to tylko wzbogaci ich smak.
- Ugotowaną, wystudzoną kaszę przekładam do dużej miski, dodaję posiekaną miętę, szczypiorek, orzeszki Pini, kapary, usmażone szparagi, pokrojone suszone pomidory i dużą garść rukoli. Całość lekko solę i pieprzę do smaku, polewam olejem arganowym i delikatnie mieszam.
Smacznego!
Zrobiłam. Pycha!!!!
OdpowiedzUsuńCudownie! Na zdrowie :*
Usuń