Pasta daktylowa (wegańskie, bezglutenowe, bez cukru)
Z reguły do wypieków staram się nie używać cukru. Stosuję różne zamienniki - stewię, ksylitol, miód, syrop klonowy lub syrop z agawy. Jednak moją ulubioną substancją słodzącą, nadającą ciastu specyficzną słodycz są daktyle. Przed pieczeniem moczę je przez kilka godzin, jednak nie zawsze mam czas, by to zrobić. Wtedy najlepszym rozwiązaniem jest użycie domowej pasty daktylowej, której zrobienie jest dziecinnie proste. Raz na jakiś czas robię jej więcej, dzięki czemu zawsze mam pod ręką słoiczek daktylowego słodzidła.
Pasta daktylowa
(porcja na ok. 1 słoiczek)
- 200 g suszonych daktyli
- szklanka wody
- Daktyle gotuję w szklance wody przez ok. 30 min. - dopóki zmiękną.
- Wszystko blenduję. Jeśli pasta jest zbyt gęsta - dolewam odrobinę wody.
- Gotową pastę przekładam do słoiczka i używam do wypieków jako zdrowy zamiennik cukru.
Komentarze
Prześlij komentarz