Owsianka na mleku sojowym w towarzystwie banana i miodu gryczanego
Znany smak z dzieciństwa - długo gotowana owsianka na mleku krowim, polana cienką stróżką miodu. Wydawałoby się, że nie uda się jej odtworzyć w wegańskiej wersji. Spróbowałam i wyszło pyszniej niż się tego spodziewałam!
Owsianka na mleku sojowym w towarzystwie banana i miodu gryczanego
(1 duża porcja)
- 50 g płatków owsianych
- 500 ml mleka sojowego
- szczypta soli
- łyżeczka brązowego cukru
- pół banana
- łyżka miodu gryczanego (w wersji wegańskiej - syrop klonowy)
- Płatki gotuję na mleku z szczyptą soli i łyżeczką brązowego cukru (ok. 30 min.), co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec gotowania dodaję pokrojonego banana, mieszam.
- Całość wlewam do miseczki, polewam miodem gryczanym i zajadam ze świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowych.
Śniadanie mistrzów :)
owsianka z owocami i orzechami to najlepsze śniadanie pod słońcem.
OdpowiedzUsuńJa gotuję płatki przez 15 min, dodaję pieczonego banana i polewam syropem daktylowym + garść migdałów wcześniej namoczonych w wodzie = pyszota. :D
OdpowiedzUsuńPycha! :)
UsuńI w sumie bardzo podobała mi się Twoj blog. Jest przejrzysty z ladnymi zdjęciami, prostymi przepisami. Trochę jeszcze chyba niedoceniony. Jednak jest w czołówce moich ulubionych i widnieje na pasku w przeglądarce. :)
UsuńDziękuję bardzo :) Jeżeli się robi to, co kocha to powoli ktoś to doceni ;p Zresztą, takie wiadomości, jak Twoja to już docenienie :)
UsuńPozdrawiam ciepło!