Idealne guacamole (wegańskie, bezglutenowe)
(1 miseczka)
- 2 bardzo dojrzałe awokado (jeśli kupiłaś twarde, włóż je na 2-3 dni do papierowej torebki,
powinny zmięknąć :) )
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka peperoncino
- 1 łyżka oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- tajemniczy składnik! - 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (oczywiście, możesz je
pominąć, ale idealnie uzupełniają całą tą kompozycję smakową)
- sól, pieprz
- Awokado rozgniatam widelcem (obywam się bez blendera, gdyż uważam, że użycie go niszczy idealną strukturę naszego guacamole).
- Cebulę i czosnek kroję w bardzo drobną kosteczkę, dodaję do awokado.
- Do masy wlewam łyżkę oliwy, sok z 1/2 cytryny. Dodaję rozgniecioną papryczkę peperoncino, nieaktywne płatki drożdżowe i wszystko dokładnie mieszam. Solę i pieprzę do smaku.
Pycha!
Komentarze
Prześlij komentarz