Gulasz warzywny
Na dziś bardzo proste danie jednogarnkowe, które smakuję jeszcze lepiej drugiego dnia. Idealne na lżejszy wiosenny obiad.
Gulasz warzywny
(2 spore porcje)
- 1 bakłażan
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów bez skóry w zalewie (ok. 400g)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- Obrane cebule kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego garnka na rozgrzany olej. Podsmażam ok. 2-3 min, dopóki się nie zarumieni.
- Do cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku. Chwilę podsmażam, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchewki, bakłażan i paprykę. Pieprzę, solę i dokładnie mieszam. Przykrywam garnek pokrywką i pozostawiam na małym ogniu na ok. 10 min.
- Po 10 min dodaję pomidory z puszki. Dokładnie mieszam i ponownie przykrywam garnek, by danie przeszło smakami. Danie gotuję ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
- Po 50 min zdejmuję pokrywkę i gotuję danie jeszcze 10 min, by gulasz się zredukował. Próbuję danie i w razie potrzeby solę i pieprzę.
- Podaję w głębszych talerzach posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz