Gulasz warzywny

NOWA STRONA

Wpadaj na mój kanał na You Tube!

Na dziś bardzo proste danie jednogarnkowe, które smakuję jeszcze lepiej drugiego dnia. Idealne na lżejszy wiosenny obiad.



Gulasz warzywny
(2 spore porcje)

- 1 bakłażan
- 3 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 duże ząbki czosnku
- 4 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów bez skóry w zalewie (ok. 400g)
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka natki pietruszki
  1. Obrane cebule kroję w drobną kostkę i wrzucam do głębokiego garnka na rozgrzany olej. Podsmażam ok. 2-3 min, dopóki się nie zarumieni.
  2. Do cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone ząbki czosnku. Chwilę podsmażam, uważając by czosnek się nie przypalił. Następnie dodaję pokrojone w kostkę marchewki, bakłażan i paprykę. Pieprzę, solę i dokładnie mieszam. Przykrywam garnek pokrywką i pozostawiam na małym ogniu na ok. 10 min.
  3. Po 10 min dodaję pomidory z puszki. Dokładnie mieszam i ponownie przykrywam garnek, by danie przeszło smakami. Danie gotuję ok. 50 min, co jakiś czas mieszając.
  4. Po 50 min zdejmuję pokrywkę i gotuję danie jeszcze 10 min, by gulasz się zredukował. Próbuję danie i w razie potrzeby solę i pieprzę.
  5. Podaję w głębszych talerzach posypane świeżą natką pietruszki.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze

instagram