Bułeczki żytnie na zakwasie
Dzisiaj przepis na bułeczki żytnie na zakwasie. Robię je, gdy nie mam czasu by upiec chleb albo gdy pozostał mi nadmiar zakwasu, z którym nie wiem, co zrobić. Nie ukrywam, że bułeczki te wyglądają niepozornie, ponieważ nie są ani wyrośnięte ani pulchne. Natomiast ich smak jest niepowtarzalny niby prosty, a głęboki w swej złożoności.
Przepis jest oczywiście modyfikacją wypieku pochodzącego z bloga Pracownia Wypieków.
Bułeczki żytnie na zakwasie
(8 małych sztuk)
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej
- 100 g mąki orkiszowej
- ok 170 g wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soli morskiej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- Zakwas mieszam z wodą i drożdżami. Dodaję oliwę, sól, miód i mąkę. Wyrabiam gładkie ciasto.
- Z wyrośniętego ciasta (po ok 1,5-2 h) formuję bułeczki, które wykładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Pozostawiam bułeczki do wyrośnięcia na ok 30 min.
- Nagrzewam piekarnik na 230 st C. Piekę bułeczki prze ok. 15 min.
- Po upieczeniu studzę na kuchennej kratce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz