Wpadaj na mój kanał na You Tube!

Wielozbożowe batoniki energetyczne (bez glutenu)

Dzisiaj coś na zdrowe, pełnowartościowe drugie śniadanie. Idealna przekąska do szkoły, pracy, podróży, czyli batoniki wielozbożowe. Można do nich wrzucić wszystko, co lubimy - suszone figi, rodzynki, morele, każdy rodzaj orzechów. Wszystko zależy od naszej kulinarnej wyobraźni. 

Wielozbożowe batoniki energetyczne
Wielozbożowe batoniki energetyczne
(ok. 8 sztuk)

- 100 g bezglutenowych płatków owsianych
- kilka suszonych fig
- kilka suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka ziaren siemienia lnianego
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- łyżka płatków amarantusa
- łyżka płatków jaglanych
- ok. 80 g miodu ( weganie mogą użyć syropu z agawy bądź syropu klonowego)
- 80 ml letniej wody
- 30 ml płynnego oleju kokosowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
  1. Nagrzewam piekarnik do 160 st. C.
  2. Wszystkie sypkie składniki umieszczam w naczyniu, dodaję miód, sok z cytryny i wodę. Wlewam rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszam.
  3. Tak przygotowaną masę wykładam na dno blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze przyciskając ją do dna formy. Wyrównuję - masa powinna mieć grubość ok. 2 cm.
  4. Wstawiam formę do piekarnika i piekę ok. 30-40 min.
  5. Przyrumienione ciasto wyciągam z piekarnika. Gdy ostygnie kroję na batoniki. 
Smacznego!

Batoniki wytrzymują ok. tygodnia, trzymane w szczelnym pojemniku. Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze

instagram