Wielozbożowe batoniki energetyczne (bez glutenu)
Dzisiaj coś na zdrowe, pełnowartościowe drugie śniadanie. Idealna przekąska do szkoły, pracy, podróży, czyli batoniki wielozbożowe. Można do nich wrzucić wszystko, co lubimy - suszone figi, rodzynki, morele, każdy rodzaj orzechów. Wszystko zależy od naszej kulinarnej wyobraźni.
(ok. 8 sztuk)
- kilka suszonych fig
- kilka suszonych daktyli
- garść suszonej żurawiny
- kilka suszonych śliwek kalifornijskich
- łyżka wiórek kokosowych
- łyżka ziaren słonecznika
- łyżka ziaren siemienia lnianego
- łyżka mielonego siemienia lnianego
- łyżka płatków amarantusa
- łyżka płatków jaglanych
- ok. 80 g miodu ( weganie mogą użyć syropu z agawy bądź syropu klonowego)
- 80 ml letniej wody
- 30 ml płynnego oleju kokosowego
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli
- Nagrzewam piekarnik do 160 st. C.
- Wszystkie sypkie składniki umieszczam w naczyniu, dodaję miód, sok z cytryny i wodę. Wlewam rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszam.
- Tak przygotowaną masę wykładam na dno blaszki (u mnie keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia, dobrze przyciskając ją do dna formy. Wyrównuję - masa powinna mieć grubość ok. 2 cm.
- Wstawiam formę do piekarnika i piekę ok. 30-40 min.
- Przyrumienione ciasto wyciągam z piekarnika. Gdy ostygnie kroję na batoniki.
Batoniki wytrzymują ok. tygodnia, trzymane w szczelnym pojemniku.
Komentarze
Prześlij komentarz