Orzeźwiający chłodnik z awokado i ogórka

W tym roku słońce nas rozpieszcza. Połowa września, a zdaje się, jakby nadal był sierpień. Dni są jeszcze ciepłe, choć niestety ich krótkość przypomina, że nadchodzi jesień. To ostatni dzwonek by zatrzymać na chwilę lato i zrobić chłodnik. 



Chłodnik z awokado i ogórka
(2 małe porcje)

- 1 kg ogórków zielonych
- 2 małe lub 1 i 1/2 dużego awokado
- garść kolendry
- garść mięty
- sok z 1 limonki
- 1 cm kawałek papryczki chili 
- kilka kostek lodu (u mnie 4)
- 3 łyżeczki miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
- sól, pieprz
  1. Ogórki obieram, kroję wzdłuż na pół i za pomocą łyżki pozbywam się pestek.
  2. Do blendera wrzucam wszystkie składniki i miksuję na gładką masę. Próbuję i w razie potrzeby solę i pieprzę do smaku.
  3. Tak przygotowany chłodnik przelewam do miseczek i ozdabiam plastrami świeżego ogórka i listkami kolendry i mięty.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze

Prześlij komentarz

instagram